El Taller del Sol: una història d´ctivisme artístic por Cayetano Costa

Artiga, revista d’art i pensament n.27

Recordo el primer dia que vaig creuar la porta vermella d´un insòlit museu amagat entre un petit carreró de la Part Alta. Aquell porticó em va semblar que separava, amb aires mítics, la gris realitat de lo quotidià amb un món que certament desconeixia. En la desconeixença de lo aparent s´em va fer visible la fascinació i la creació pura vers el dubte estètic i vital de l´homo posmodernis. Milers de cartes. Milers en vaig trobar. I cadascuna d´elles materialitzava un concepte, una idea primordial que certificava, d´una manera quasi bé desmesurada, que no calia sortir de la caverna-museu per adonar-se que allò que percebien els sentits era veritablement quelcom únic en la seva espècie. Rere meu , la veu de César Reglero em donava la Benvinguda a l´Arxiu Museu de Mail Art i Poesia Visual de Tarragona(AMMA), creat ara fa 18 anys com un projecte més del´actiu col·lectiu Taller del Sol (TDS). És ben cert que hi ha vides que mereixen ser historiades com, tanmateix, hi ha històries que han de ser viscudes. I és en aquesta intersecció entre lo viscut i l´historiat, entre lo real i lo imaginari on César Reglero, poeta visual,

A.E.

apropiacionista declarat, mailartista i agitador cultural ha fet de l´art i la creació permanent el seu leit motiv de vida, sent alhora l´ideòleg i fundador del Taller del Sol. Per entendre com l´AMMA es va establir a Tarragona com a referent global en l´univers del Mail Art i la Poesia Visual, entre d´altres disciplines (art acció, instal·lacions, llibres d´artista, net art, edicions, catàlegs), cal inexorablement fer menció dels nombrosos projectes que, des de fa més de tres dècades a les seves esquenes, el col·lectiu TDS ha anat donant a llum. Quan parlem de projectes tan establerts i referents dins de l´art més underground i allunyat del mercantilisme artístic com són el zine Sol Cultural, el Boek 861, el grup AUMA, Labcrom di Sol, G-861, juntament amb les nombroses convocatòries internacionals de Mail Art i el AMMA, estem parlant d´un projecte únic que gira al voltant del TDS. Aquest col·lectiu va néixer amb una finalitat i un eix comú: la creativitat, la solidaritat i la participació. Ens situem, aleshores, a principis dels anys 80. Uns tallers de creativitat dirigits pel mateix César van ser el punt de partida ideològica i excusa remarcable per ajuntar una vintena d´artistes d´arreu de tot l´estat i transformar-se en un col·lectiu d´activisme artístic. A través d´aquests tallers va observar l´impacte catàrtic que un full en blanc i una voluntat de crear tenia sobre qualsevol individu que tingués quelcom a dir; el ser humà és creatiu per naturalesa i són els condicionaments externs els que fa d´ell un ésser limitat creativament. Cal fer èmfasi en aquests preceptes perquè manifesten l´esperit de llibertat creativa, junt amb una clara consciència de crítica social, del col·lectiu i que, de forma teòrica, els apropava al pensament de Duchamp, Schwitters i Ray Johnson. Després d´uns anys d´activisme artístic i denúncia social certament intens, César Reglero entra en contacte casualment, a través d´una convocatòria, amb el mail art i entrà a formar part d´una xarxa d´artistes que difonien les seves creacions per la via postal. D´aquesta forma el TDS va començar a establir contactes internacional ampliant notòriament el seu àmbit d´actuació aconseguint, alhora, ser un col·lectiu d´artistes que funcionaven fora de tota estructura de pertinença. A l´introduir-se en la xarxa de correspondència mailartística, el TDS va veure gustosament satisfeta la seva perenne necessitat de participar activament en un art que mobilitzés i promogués el diàleg poètic. Però un diàleg no pas a l´ús sinó àmpliament significatiu en quant a consciència col·lectiva, global. El Mail Art, la Poesia Visual, tot allò en el que creia Robert Filliou i la seva Eternal Network tenia un fonament teòric i pràctic. Però el que el diferenciava de la resta era que aquests medis de creació pensaven més en la condició humana (com a entitat creadora i lliure) que en el propi art. Afirmava Robert Filliou l´art és el que fa la vida més interessant que l´art .

És així com en el 1991 el TDS va organitzar la seva primera convocatòria de Mail Art. Tant la temàtica d´aquesta, el reciclatge, com les següents, s´arrelava en un fort sentiment de denúncia social. Van participar 180 artistes de 28 països diferents aportant un total de més de 300 obres. Però va ser en el 1993, en col·laboració amb el col·lectiu Músics per la Pau, quan el TDS va donar el salt quantitatiu organitzant la seva segona convocatòria destinada a reclamar la fi de la guerra dels Balcans, amb la crida Sarajevo, Ferida Oberta. 700 mailartistes de 39 països dels cinc continents amb més de 1400 obres rebudes. L´èxit va ser tan considerable que la mostra es va convertir en una exposició itinerant per tota Catalunya i, fins i tot, un reduït nombre d´obres van ser exposades a la mateixa Sarajevo just abans de finalitzar la guerra.

La gran quantitat d´obres que arribaven diàriament a l´apartat de correus del TDS va fer possible l´any 1998 la creació de l´únic museu dedicat exclusivament al Mail Art i a la Poesia Visual (l´AMMA-TDS) de l´estat espanyol i un dels cinc que hi ha arreu del món, amb un fons que supera les 8000 obres originals, incloent stamp art, sobres d´artista, llibres d´artista, catàlegs. El TDS va seguir organitzant convocatòries i creant el primer col·lectiu que utilitzava internet com a medi principal de difusió, l´AUMA (Acció Urgent Mail Art), iniciant-se així l´entrada a les noves tecnologies d´un moviment que, fins aleshores, pertanyia romànticament al medi postal.

És per això que el passat mes d´octubre el món de l´art, i la cultura en general, va haver d´assitir perplex al tancament de l´AMMA. Aquesta aura d´exclusivitat que el feia tant únic i fascinant no va ser suficient com per que cap institució oficial s´interessés i s´involucrés en un projecte de caràcter tan universal. Una universalitat que situava a Tarragona con un dels epicentres culturals no tan sols del Mail Art i la Poesia Visual. L´AMMA finalment va morir per insostenibilitat econòmica. I en silenci.

El valuós fons de l´AMMA-TDS anirà a parar a l´únic centre oficial de Poesia Visual que hi ha a Espanya, el CPV de Peñarroya- Pueblonuevo de Còrdova, el director del qual és el poeta visual Antonio Monterroso, exclusivitat que ara s´ampliarà també al Mail Art. D´aquesta manera la feina i la dedicació del TDS, amb César Reglero al capdavant, ha contribuït en gran mesura a donar visibilitat a un Art que també mereix, sobradament, ser escrit amb majúscules.

Artiga, revista d’art i pensament n.27

 

http://www.rtve.es/alacarta/videos/creadores/aventura-del-saber-serie-creadores-cesar-reglero/1907585/